سخنگوی قوه قضاییه با اشاره به اظهارات دادستان تهران در نماز جمعه اظهار کرد آقای دولتآبادی نگفتند که سران فتنه به زودی محاکمه میشوند. وی همچنین تاکید کرد که محاکمه سران فتنه اقتضائاتی دارد که هر وقت زمینههای آن فراهم شد، صورت خواهد گرفت. غلامحسین محسنیاژهای در نشست خبری روز دوشنبه با خبرنگاران همچنین از مردم و سایر دستگاهها و قوا که در اجرای قانون هدفمندی یارانهها همیاری و همکاری داشتند، تشکر و ابراز امیدواری کرد که تلاششان بیشتر شود.
وی افزود: بداخلاقی، توهین، افتراء، نشر اکاذیب، شایعه که موجب بدبینی مردم نسبت به همدیگر و ایجاد یاس در بین مردم میشود و آب به آسیاب دشمن میریزد از طرف هرکس علیه شخص دیگر بد است به خصوص اگر از ناحیه کسانی باشد که تعلقی به نظام دارند حتی اگر از روی دلسوزی باشد.
فشار زیادی بر قضات دادگاهها و دادسراها وارد است
وی افزود: قوه قضاییه مستقل و مقتدر و البته صحیحالعمل مطلوب همه است و تلاش میشود در این مسیر قدم برداشته شود. البته استحضار دارید که امر قضا یک کار خطیر، سخت و دشوار است و تا انسان از نزدیک وارد این قضیه نشود، صعوبت آن را متوجه نمیشود.
سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد: با توجه به این اهمیت فشار زیادی بر قضات دادگاهها و دادسراهای ما وارد است و اینجا هم مثل همه صحنههای دیگر جا دارد همه به قوه قضاییه کمک کنند به خصوص شما اصحاب رسانه کمک کنید این امر سریعتر جلو رود.
سخنگوی دستگاه قضایی در پاسخ به سوال خبرنگاری که اظهارات دادستان تهران در سخنرانی پیش از خطبههای نمازجمعه تهران را شبیه یک بیانیه سیاسی دانست، تصریح کرد: اینکه یک مقام قضایی باید در جایگاه قضا از موضع قانونی صحبت کند، حرف درستی است و اگر کسی در جایگاه قضایی خود، در چارچوب قوانین سخن نگوید میتوان به او انتقاد کرد، اما باید به این نکته توجه داشت که افراد دارای شئون مختلفی هستند؛ مانند اینکه بنده هم در موضع سخنگو قرار دارم، هم دادستان کل کشور هستم و هم ممکن است در جایی منبر بروم و سخنرانی کنم. البته جدا کردن این شئون از یکدیگر کار سادهای نیست و مردم هم این شان را جدا نمیکنند. در هر صورت اصل این مطلب که یک مقام قضایی باید در چارچوب قانون سخن بگوید حرف بجایی است.
محاکمه سران فتنه اقتضائاتی دارد وی در ادامه با اشاره به سخنرانی دادستان تهران درباره محاکمه سران فتنه اظهار کرد: من در این نمازجمعه شرکت داشتم. البته بعد از سخنرانی دادستان محترم رسیدم و بعد هم سخنرانی ایشان را نخواندم اما مطالبی شنیدم. آقای دولتآبادی نگفتند که به زودی محاکمه صورت خواهد گرفت. به طور کلی باید گفت افرادی که متهم هستند به هر تقدیر باید پروندهشان مورد رسیدگی قرار گیرد به خصوص کسانی که به نظام ظلم بزرگی کردند و به دشمن امید دادند. محاکمه سران فتنه اقتضائاتی دارد که هر وقت زمینههای آن فراهم شد، صورت خواهد گرفت.
قاضی برای صدور رای الزاما از نظر هیات منصفه تبعیت نمیکند
وی در پاسخ به سوالی درباره استعفای یکی از اعضای هیات منصفه و جایگاه قانونی هیات منصفه در زمینه اظهارنظر در مورد متهمان مطبوعاتی، تصریح کرد: در قانون اساسی تاکید شده که به جرایم مطبوعاتی باید به صورت علنی و با حضور هیات منصفه رسیدگی شود. قانون مطبوعات نیز اصلاحاتی داشته که بر اساس ماده 43 این قانون هیات منصفه باید پس از اتمام رسیدگی به پرونده بلافاصله وارد شور شود و نظر خود را ارایه کند. هیات منصفه دو مطلب را باید مطرح کند؛ اول اینکه از نظر آنها به عنوان نمایندگان اقشار مختلف جامعه، متهم مرتکب جرم شده است یا خیر و ثانیا اگر بزهکار است آیا استحقاق تخفیف را دارد یا خیر.
وی افزود: پس از اعلام نظر هیات منصفه، قاضی باید طبق مقررات رای بدهد. حال سوال این است که آیا قاضی باید الزاما برای صدور رای از نظر هیات منصفه تبعیت کند یا خیر؟ طبق قانون مطبوعات پاسخ به این سوال منفی است و قاضی باید خود به صدور حکم بپردازد.
جرایم پنهان را دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی به دستگاه قضایی اعلام میکنند
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی در مورد برخورد با اتاق فکر سران فتنه تصریح کرد: جرمی که واقع میشود و یا اتهامی که به کسی منتسب است گاه مشهود است و گاه غیرمشهود. اگر جرمی مشهود باشد، نیروی انتظامی میتواند طبق وظیفه خود و حتی دستور قضایی اقدامات قانونی را صورت دهد و پس از دستگیری فرد او را در اختیار قوه قضاییه بگذارد. اما اگر جرم مشهود نبود، در صورتی که گزارش ارایه شده باشد، دادستان اقدام به تعقیب میکند و اگر نیازی بود برای انجام تحقیقات پرونده را به نیروی انتظامی یا دستگاههای امنیتی ارجاع میدهد. حال اگر مطلبی پنهانی بود و از هیچ طریقی به دادستان اعلام نشد، طبعا این دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی هستند که اگر گزارشی داشته باشند و در صورتی که به مستندات قابل استنادی رسیده باشند، موضوع را به دستگاه قضایی اعلام میکنند و پرونده مورد رسیدگی قرار میگیرد.
قوه قضاییه در رسیدگی به اتهام افراد با عناوین جلو نمیرود
وی در پاسخ به این سوال که آیا قوه قضاییه خاتمی را جزو سران فتنه میداند یا خیر و اگر جزو سران فتنه است چرا در محاکمه او تعلل میکند؟ اظهار کرد: قوه قضاییه به اتهام افراد رسیدگی میکند و با این عناوین جلو نمیرود. این اتهامات باید از طرف مراجع رسمی ذیصلاح و یا خود مدعیالعموم اعلام شود و دستگاه قضایی نیز بر اساس اتهامات قانونی بررسیها را صورت خواهد داد.
تبلیغات رسانههای خارجی دروغین و غرضآلود است
وی در پاسخ به این سوال که چرا نشستی با حضور رسانههای خارجی درباره سکینه آشتیانی برگزار شد و رسانههای داخلی نادیده گرفته شدند در حالیکه رسانههای خارجی علیه قوه قضاییه و نظام جنجال بپا کردهاند؟ اظهار کرد: اولا دستگاه قضایی از کسی برای برگزاری چنین نشستی دعوت نمیکند، بلکه معمولا رسانهها متقاضی میشوند و ما با انجام محاسباتی ضمن مشورت با برخی دستگاهها مانند وزارت ارشاد یا وزارت امور خارجه تقاضای آنها را مورد بررسی قرار میدهیم؛ لذا درخواستی از طرف آنها مطرح شده و ما پذیرفتهایم. در این قبیل موارد اگر درخواست رسانههای خارجی پذیرفته شود، مانعی هم برای حضور رسانههای داخلی نیست اما ما درخواست نمیکنیم که رسانهها حضور پیدا کنند.
سخنگوی دستگاه قضایی گفت: متاسفانه امروز دشمن با ابزار تبلیغاتی و سرمایه سنگین علیه نظام کار میکند و در این پرونده نیز نه تنها علیه دستگاه قضایی بلکه علیه نظام ما و تمام قوانینمان برخلاف حق و مروت تبلیغات کردهاند. ما باید تلاش کنیم که برای افکار عمومی خود توضیح دهیم اما به هر حال بخشی از رسانهها در اختیار دشمن قرار دارد. بحمدالله مردم ما به خوبی متوجهند که تبلیغات رسانههای خارجی دروغین و غرضآلود است. البته نه اینکه تبلیغاتشان بیتاثیر باشد اما در حدی نیست که مدنظر آنها قرار دارد. زیرا دشمن به قدری در جهان مفتضح است که تبلیغاتش تاثیر قابل توجهی ندارد. اگرچه ما نیز باید تلاش کنیم تا از چیزی که ممکن است مورد سوءاستفاده قرار گیرد احتراز شود.
متهم بزرگترین قاچاق سوخت محاکمه و محکوم شده و در دسترس است
وی در پاسخ به سوالی دیگر در مورد پرونده بزرگترین قاچاق سوخت و اینکه گفته میشود متهم اصلی پرونده علیرغم محکومیت به حبس از کشور خارج شده است، تصریح کرد: این فرد محاکمه و محکوم شده و در حال حاضر نیز در دسترس است. پیش از محاکمه او برخی سایتها اعلام کرده بودند که فرار کرده اما با پیگیریهایی که انجام دادم متوجه شدم که این شخص با قرار وثیقه حاضر بوده و روز دادگاه نیز حضور یافته و مورد محاکمه قرار گرفته است. البته نمیدانم که رای صادره قطعی است یا خیر اما به احتمال قوی قطعی نبوده و در مرحله تجدیدنظرخواهی قرار دارد.
وی در مورد تناسب مجازات با جرم نیز، اظهار کرد: بسیاری از مجازاتهای ما تعزیری و بازدارنده است که این قبیل مجازاتها دارای حداقل و حداکثر است. قاضی در مورد این مجازاتها میتواند حداقل را انتخاب کند یا حداکثر را اما به هر حال مجازات میتواند متناسب با جرم باشد. علاوه بر این تعلیق و تخفیف مجازات نیز طبق قانون از اختیارات قاضی است و گاه قاضی میتواند از حداقل مجازات نیز پایینتر آمده و یا مجازات را تبدیل به جزای دیگری کند.