امیر ترکى فیصل، که این روزها کفالت وزارت امور خارجه عربستان را بر عهده دارد و قرار است به زودى به جاى سعود الفیصل وزیر امور خارجه کشورش شود، درباره اسناد منتشر شده ویکىلیکس گفت: «این کار باعث شد تا اعتبار دیپلماسى امریکا و اعتمادى که به آن مىرفت، زیر سئوال برود.»
وى که براى شرکت در کنفرانس گفتوگوهاى امنیت منطقه در منامه پایتخت به سر مىبرد، در سخنرانى خود گفت: «اگر دیپلماتها و رهبران نتوانند درباره مسائل آزادانه با یکدیگر تبادل آرا کنند براى همه مشکل ایجاد خواهد شد.»
در اسناد ویکىلیکس آمده بود که ملک عبدالله پادشاه عربستان در دیدار با یکى از مقامهاى ارشد امریکایى خواستار حمله به ایران شده و با اشاره به ایران گفته بود که "سر این افعى را بزنید."
به اعتقاد برخى کارشناسان، عربستان از قدرت گرفتن روز افزون ایران شیعه در منطقه خاورمیانه بسیار نگران است و براى این که ایران تضعیف شود، حاضر به انجام هر کارى هست. عربستانىها حاضر نیستند که ایرانى با نگاهى شیعه در برابر تفکرات افراط وهابیشان ایستاده باشد.
ترکى فیصل در منامه همچنین حملات تندى را متوجه ایران کرد و گفت: «ایران در تمام شئون عربى از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب آن دخالت مىکند از این رو لازم است که کشورهاى عربى متحد شده و در برابر نفوذ آن بایستند.»
در همین حال سعود الفیصل، برادر ترکى فیصل وزیر امور خارجه فعلى که به دلیل بیمارى امکان ادامه فعالیت در پست وزارت امور خارجه عربستان را ندارد در واکنش به انتشار اسناد ویکىلیکس گفت: «باید کسانى که اقدام به انتشار این اسناد کردند به اشد مجازات محاکمه شوند.»
از سوى دیگر و در آستانه مذاکرات ایران در ژنو بر سر پرونده هستهاى، روزنامههاى عربى خبر از نگرانى کشورهاى عربى از به توافق رسیدن ایران و امریکا بر سر پرونده هستهاى ایران مىدهند. در حالى که افشاگرىهاى ویکىلیکس نشان مىدهد که سران عرب بیش از آنچه تصور مىشد به دنبال حمله نظامى به ایران هستند، اخبارى به گوش مىرسد که نشان مىدهد ممکن است مذاکرات ایران با 1+5 در وین به توافقات مهمى ختم شود که این موضوع نگرانى شدید کشورهاى عربى را به دنبال داشته است.
روزنامه القدس العربى در سرمقاله امروز خود نوشت: کشورهاى عربى معتقدند که ایران مار سمى بزرگى است که باید گردنش زده شود حال کارى ندارند که چه کسى قرار است سر این مار را بزند، امریکا، اسرائیل یا هر دو باهم. آنها فقط مىخواهند از شر ایران خلاص شوند. کارى هم ندارند که در این راه چقدر کشته خواهد شد همان طور که بر سر عراق نیز سکوت اختیار کردند و فقط کشته شدن میلیونها عراقى را به نظاره نشستند. آنها از این که مذاکرات سعید جلیلى، مذاکره کننده هستهاى ایران در ژنو با مقامهاى غربى به نتیجه برسد به هیچ وجه خشنود نیستند و تلاش مىکنند تا این مذاکرات شکست بخورد.
به نوشته القدس العربى: نگرانى کشورهاى کوچک حاشیه خلیج فارس بیشتر از نگرانى کشورهاى بزرگ این منطقه است. آنها از این که به مذاکرات 1+5 که در ژنو در جریان است، دعوت نشدهاند، بسیار دلخورند، دلیل آن هم مشخص است، آنها مىخواهند اگر روزى بنا شد به ایران حمله شود و از شر این کشور به زعم خود "مزاحم" خلاص شوند، در صف مقدم حمله ایستاده باشند. البته آنها قبل از هر چیز پذیرفتهاند که در خط مقدم حمله احتمالى به ایران خواهند ایستاد چرا که هم زمینى، هم دریایى و هم هوایى همه گونه امکاناتى در اختیار امریکایىها قرار دادهاند و در صورت حمله از این امکانات استفاده خواهد شد. آنها میلیاردها دلار نبز خرج خرید تسلیحات کردهاند، براى چه؟ براى این که در نهایت در اختیار کشورهاى سازنده آن قرار دهند تا در صورت لزوم علیه ایران استفاده کنند.